Bezienswaardigheden in New York

Er zijn in New York bijna oneindig veel bezienswaardigheden te vinden. We hebben geprobeerd de meest bekende en degene die in onze ogen het meest de moeite waard zijn te selecteren. Het is trouwens zo goed als onmogelijk om al deze bezienswaardigheden te gaan bezoeken tijdens een kort bezoek aan New York. Bedenk daarom van tevoren goed wat je allemaal wel en niet wil zien. Wil je een aantal van de bekendste bezienswaardigheden gaan bekijken, zoals het Empire State Building, de Circle Line en het Rockefeller Center, dan doe je er verstandig aan om een ‘City pass’ te nemen, aangezien voor een groot aantal van deze bezienswaardigheden een entree gevraagd wordt. Wil je liever een low budget bezoek aan New York brengen, dan zijn er genoeg opties. Zo kan het grootste deel van Central Park gratis bezocht worden en ook de andere parken zijn gratis.

Tip van de redactie: skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in New York bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op hop-on-hop-off-bussen of wil je andere activiteiten in New York ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!

Ga naar Tiqets New York voor alle New York tickets.

Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld of Statue of Liberty is het symbool van New York. Het beeld is 46 meter hoog en staat op een 47 meter hoge sokkel. Het standbeeld staat op Liberty Island, een eiland voor de kust van New York. Dit eiland kan alleen bereikt worden vanaf Manhattan met een veerdienst.
Het Vrijheidsbeeld is een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten. Sindsdien is het Vrijheidsbeeld het teken voor thuiskomende Amerikanen, toeristen en immigranten. Het Vrijheidsbeeld is gemaakt door Frédéric Bartholdi, die het gezicht van zijn moeder als inspiratie gebruikte. De constructie van het beeld is ontworpen door Gustave Eiffel. Het beeld is sinds 1885 te vinden voor de kust van New York.
Om het beeld te kunnen bezoeken moet je met een veerdienst naar Liberty Island toe. Hier aangekomen kun je ervoor kiezen om alleen het eiland te bezoeken of ook het beeld zelf. Je kunt het voetstuk en de kroon bezoeken. Om de kroon te kunnen bezoeken moet je wel 354 treden omhoog klimmen. Het is verstandig om de entreekaarten van tevoren te bestellen.


Empire State Building

Een bezoek aan de Empire State Building mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan New York. The Empire State Building was tot de bouw van de Twin Towers het hoogste gebouw van New York en was het na de aanslagen op deze torens weer. Tegenwoordig moet het deze eer laten aan het One World Trade Center. Het Empire State Building heeft een totale hoogte van 381meter en behoort nog steeds tot de vijf hoogste gebouwen van New York. Deze bijzondere wolkenkrabber is in slechts één jaar tijd gebouwd. Iets wat zeker in die tijd een ongelooflijke prestatie was.
Het Empire State Building kan bezocht worden. Je kunt als bezoekers de 86ste en de 102de verdieping bezoeken. Je hebt hier echter wel behoorlijk wat geduld voor nodig, want het kan er behoorlijk druk zijn. Op de drukkere momenten van de dag kan het gemakkelijk een uur duren voordat je eindelijk uit de lift bent, maar de beloning is er dan ook naar. Het uitzicht vanaf het Empire State Building is fantastisch. Zowel overdag als in de avond heb je er een schitterend uitzicht over New York.

Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge verbindt het eiland Manhattan met Long Island. Deze prachtige brug werd officieel geopend in 1883 en was de brug met de grootste overspanning ter wereld. Dit record is de brug al lang kwijt, maar de Brooklyn Bridge behoort nog steeds tot de mooiste bruggen van de Verenigde Staten van Amerika.
De bouw van de brug heeft echter wel wat tragische verhalen opgeleverd. De architect van de brug John Roebling kwam tijdens de bouw van de brug met zijn voet tussen de wal en een veerboot terecht waardoor hij een deel van zijn voet kwijtraakte. Deze wond werd hem later fataal. Na zijn dood nam zijn zoon, Washington Roebling de leiding over de bouw over. Deze raakte echter verlamd nadat hij tijdens het controleren van een pijler Caissonziekte opliep. Hij bleef echter vanuit zijn bed de bouw controleren, terwijl hij zijn vrouw instructies gaf voor de werkers. In totaal zijn er 27 mensen overleden tijdens de bouw van de brug.

Flatiron Building

Het Flatiron building of het ‘strijkijzergebouw’ is een “wolkenkrabber” in New York. Toen het gebouw in 1902 gebouwd werd op de kruising van Broadway en Fifth Avenue behoorde het met zijn 87 meter tot de hoogste gebouwen van New York, maar tegenwoordig valt hij door zijn geringe hoogte maar nauwelijks op. De bijzondere vormgeving van het gebouw zorgt er wel voor dat het nog steeds één van de meest geliefde gebouwen in de stad is. Mede door zijn opvallende vorm is het gebouw tegenwoordig onderdeel van het beschermde stadsgezicht van New York. Dat het gebouw er nog steeds is verbaast vast veel mensen, want bij de bouw waren de meeste mensen er heilig van overtuigd dat het gebouw binnen de kortste keren zou instorten.
Op winderige dagen was het Flatiron Building voor veel mannen een geliefde plaats om rond te hangen, de luchtstromen rond het gebouw zorgde ervoor dat de rokken van de dames omhoog waaiden.

Top of the Rock en Rockefeller Center

Het Rockefeller Center is een complex dat in totaal uit negentien verschillende commerciële gebouwen bestaat. De verschillende wolkenkrabbers zijn allemaal gebouwd in opdracht van John D. Rockefeller jr. op een voormalig terrein van Colombia University. Dat hij in 1929 middenin de grote depressie opdracht gaf om deze gebouwen te bouwen is zeer uitzonderlijk. Het hoogste gebouw van het Rockefeller Center is het voormalige General Electric building dat ook wel bekend staat als de “The top of the Rock”. Het is met een hoogte van 259 meter zeker niet het hoogste gebouw van New York, maar het uitzicht vanaf de drie verschillende uitzichtpunten is bijzonder. Met name het zicht op Central Park is bijzonder. Om het uitzichtpunt te kunnen bezoeken dien je een kaartje kopen met een tijdslot. Het grote voordeel hiervan is dat je niet lang in de rij hoeft te staan zoals dat soms wel het geval is bij het Empire State Building.
Het middelpunt van het Rockefeller Center wordt het grootste deel van het jaar gevormd door een grote ijsbaan. Er is tevens een enorm beeld van Prometheus te zien.

SKIP THE LINES - bestel je Top of the Rock Tickets vooraf met korting!

Radio City Music Hall

De Radio City Music Hall is een theater- en concertzaal in het Rockefeller Center. De naam Radio City komt van de eerste huurder van het pand Radio Corporation of America. De hal opende voor het eerst zijn deuren in 1932 en was in die tijd het grootste filmtheater ter wereld. Nog steeds worden er met regelmaat concerten en evenementen in Radio City Music Hall gehouden. Als er geen concerten of evenementen gehouden worden dan kun je een rondleiding krijgen door het gebouw. De binnenzijde van Radio City Music Hall is prachtig gedecoreerd in de Art Deco-stijl.

Chrysler Building

De Chrysler Building is tussen 1928 en 1930 gebouwd en was tot de komst van het Empire State Building het hoogste punt ter wereld. Tegenwoordig behoort het nog steeds tot de top tien hoogste gebouwen van New York City. De Chrysler Building staat hoofdzakelijk bekend om zijn bijzondere architectuur en dan met name de top. Deze bestaat uit verschillende terugspringende bogen die uiteindelijk in een spits samenkomen. De bovenste verdiepingen waren vroeger het privékantoor en woonhuis van de Chrysler familie. Tot 1945 was er op de 71ste verdieping een observatiedek dat was opengesteld voor het publiek. Niet alleen de buitenzijde van het Chrysler Building is in geheel in Art Deco stijl, maar ook de binnenzijde is geheel in deze stijl gebouwd. Jammer genoeg is het Chrysler Building niet toegankelijk voor publiek.

Madison Square Gardens

De Madison Square Gardens behoren tot de bekendste evenementenhallen ter wereld. Naast vele concerten, optredens en evenementen hebben ook een aantal grote basketbal- en ijshockeyclubs de Madison Square Gardens als thuisplaats. De New York Knicks, New York Liberty en de New York Rangers spelen hun thuiswedstrijden in deze hal. De Madison Square Gardens zijn gebouwd bovenop Penn Stations. Tijdens wedstrijden, concerten of andere grote evenementen is er in de regio van de hal behoorlijk wat bedrijvigheid. Veel supporters die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen komen in één van de sports bars naar hun favoriete club kijken.
Zo goed als alle grote Amerikaanse artiesten hebben al eens in de Madison Square Gardens gestaan. Als je de Madison Square Gardens wilt bezoeken dan doe je er verstandig aan om ver van tevoren een kaartje te bestellen.

Circle Line

Wil je veel van de stad zien terwijl je zelf niets hoeft te doen dan is de Circle Line een perfecte oplossing. Deze boottocht heb je in verschillende lengtes. De Best of NYC cruise duurt ongeveer 2,5 uur en neemt je mee rondom het eiland Manhattan. Onderweg kom je langs de hoogtepunten van de stad. Wil je net wat minder tijd op het water besteden dan is de Landmark Cruise een betere optie. Deze neemt je in 1,5 uur mee langs de bekendste bezienswaardigheden van NYC. Kunnen de hoogtepunten van Manhattan je gestolen worden en wil je alleen het vrijheidsbeeld zien dan is de Liberty Cruise een optie.
Zorg er echter wel voor dat je voor de verschillende cruises ruim van tevoren aanwezig bent, want vol is vol. Als je een goed plaatsje op de boot wilt hebben dan kun je het beste ruim voor boarding al bij de boot gaan wachten. De beste plaatsen zijn aan de linkerzijde van de boot te vinden. Hier heb je namelijk een vrij uitzicht op Manhattan en de vele wolkenkrabbers.

Ontdek New York City per fiets

Een leuke en gezonde manier om New York te ontdekken is natuurlijk per fiets. Dat hoef je niet alleen te doen, maar lekker in een groepje met een ervaren gids. Afhankelijk van welke fietstour je door New York boekt je de hoogtepunten van Manhattan, Brooklyn en/of Central Park te zien. Er is ook een speciale gezinsfietstocht voor mensen die met kinderen New York bezoeken. Wil je liever op eigen houtje met de fiets op pad? Je kunt bij Baja Bikes New York ook gewoon een fiets huren. Voor kinderen zijn speciale kinderfietsen te krijgen.
Bekijk alle fietstours in New York bij Baja Bikes. Je kunt ook direct online reserveren!

Ellis Island

Ellis Island is een eiland in de haven van New York City. Het eiland werd in de negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw gebruikt om de grote onophoudelijke stroom met immigranten die naar Amerika kwam op te vangen. De immigranten werden eerst opgevangen in Manhattan, maar omdat het aantal zo sterk toenam werd dit verplaatst naar Ellis Island. In totaal zijn er tussen 1892 en 1954 twaalf miljoen immigranten via Ellis Island naar Amerika gekomen.
Tegenwoordig is Ellis Island onderdeel van het Statue of Liberty Monument en is het opengesteld voor het publiek. In het voormalige immigrantenopvangcentrum is tegenwoordig het Ellis Island Immigration Museum gevestigd. Er vertrekken vanuit Manhattan met regelmaat boten richting Ellis Island; dit vaak in combinatie Liberty Island.

Ground Zero

Ground Zero is een bijzonder stukje New York. In de hectiek van de stad New York is Ground Zero een bijzondere rustige en serene plaats. Je voelt aan alles dat er iets bijzonders is gebeurd op deze plaats. De monumenten die geplaatst zijn op de plaats van de Twin Towers versterken dit gevoel. De leegte met daaromheen de nieuwe immense wolkenkrabbers, het is een lastig te beschrijven gevoel. Het weten wat er gebeurd is op deze plaats en wat voor impact dit gehad heeft op de wereld maken een bezoek erg indrukwekkend.
Neem de tijd om alles in je op te nemen voordat je weer in de hectiek van de stad duikt. Onder Ground Zero is tegenwoordig het National September 11 Museum te vinden.

Saint Patrick’s Cathedral

Saint Patrick’s Cathedral is te vinden aan Fifth Avenue ter hoogte van het Rockefeller Center in Lower Manhattan. Het is een opvallend bouwwerk tussen de vele wolkenkrabbers in dit deel van New York. De kerk werd gebouwd in het tweede deel van de negentiende eeuw en behoort nog steeds tot de grootste kerken ter wereld. De torens van de kerk zijn iets meer dan honderd meter hoog, maar lijken een stuk kleiner omdat de gebouwen rondom de kerk een stuk hoger zijn. De kerk wordt tegenwoordig niet meer gebruikt als geloofsgebouw, maar er worden huwelijken en verschillende andere evenementen gehouden.
De kerk is recentelijk in zijn geheel gerestaureerd waardoor hij weer zijn oude uitstraling heeft gekregen. Opvallend detail aan de kerk zijn de immense bronzen deuren.

Central Park Zoo

De Central Park Zoo is bekend van de tekenfilm Madagaskar en is te vinden, zoals de naam al doet vermoeden, in Central Park. De dierentuin is te vinden bij de ingang aan de East Side van Central Park tussen 63rd Street en 66th Street. De dierentuin begon in 1860 als menagerie, maar werd in 1934 omgetoverd tot dierentuin. De laatste verbouwing van de dierentuin heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw plaatsgevonden. Toen werden de kooien vervangen door hokken die meer op de natuurlijke habitat van de dieren lijken.
De Central Park Zoo is een leuke stop als je New York bezoekt met kinderen.

Yankee Stadium

Het huidige Yankee Stadium is te vinden in het district The Bronx. Dit stadion is in 2009 geopend en dient als vervanging van het oudere Yankee Stadium uit 1923. Het nieuwe stadion is gebouwd pal naast het oude dat na voltooiing van het nieuwe stadion gesloopt werd. In het stadion kunnen ongeveer 52.000 toeschouwers. Voor sportliefhebbers is een bezoek aan het Yankee Stadium echt een must. Als je een wedstrijd bij wilt wonen dan kun je bij het stadion of online een kaartje kopen. Let wel, deze zijn niet goedkoop.
Het nieuwe stadion heeft de New York Yankees geen windeieren gelegd, want in het eerste seizoen dat ze in het nieuwe stadion speelde wonnen ze gelijk de World Series.

Trinity Church

Trinity Church is een historisch kerkgebouw in Lower Manhattan aan het einde van Wall Street. De huidige kerk is de derde kerk die op deze plaats is gebouwd. Het huidige gebouw stamt uit 1846 en is een National Historic Landmark. Toen de kerk gebouwd werd was hij met zijn 86 meter één van de hoogste gebouwen van New York. Tegenwoordig is de kerk zo goed als onzichtbaar geworden tussen alle wolkenkrabbers. Trinity Church wordt tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt als kerk.
De eerste Trinity Chrurch was tevens het eerste kerkelijke gebouw in Amerika. De kerk kan tegenwoordig gratis bezocht worden.

Carnegie Hall

Carnegie Hall wordt gezien als de belangrijkste concertzaal van de Verenigde Staten van Amerika. Carnegie Hall is de muziektempel van New York als het gaat om klassieke en popmuziek. De zaal is zo beroemd dankzij de bijzondere akoestiek. Zo goed als alle grote popartiesten hebben in deze zaal gestaan, maar ook enkele Nederlanders zoals Wibi Soerjadi en Herman van Veen hebben hun muziek in deze zaal laten klinken.
Veel van de concerten die in Carnegie Hall gehouden worden zijn al ver op voorhand uitverkocht. Wil je tijdens je bezoek aan New York toch een bezoek brengen aan deze beroemde concertzaal, dan kun je ook een rondleiding door het gebouw krijgen.

Lincoln Center

Het Lincoln Center is een complex waar verschillende culturele instellingen in zijn ondergebracht. Zo hebben het New York Philharmonic, het New York City Ballet en de Metropolitan Opera er hun onderkomen, maar er zijn ook verschillende scholen en instellingen te vinden.
In de verschillende theaters op het terrein worden met regelmaat grote voorstellingen gehouden. De belangrijkste theaters op het terrein zijn de Avery Fisher Hall, het David H. Koch Theater en het Metropolitan Opera House.

Strawberry Fields

Strawberry Fields is een deel van Central Park dat is opgedragen aan John Lennon. Het is vernoemd naar een beroemd nummer van de Beatles dat gedeeltelijk door John Lennon was geschreven. In dit deel van Central Park is een gedenkplaat te vinden met een mozaïek. Op dit mozaïek zijn vaak peace-tekens te vinden die gemaakt zijn met bloemen. Dit deel van Central Park is te vinden bij de ingang van West 72nd Street.
Tijdens de sterfdag van John Lennon komen veel fans naar dit park toe om liedjes van John Lennon en de Beatles te zingen. Ook op de verjaardagen van andere Beatlesleden en andere speciale dagen komen fans hier bij elkaar. Op één van de bankjes rond het mozaïek is altijd wel iemand muziek aan het maken.