Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Want op die manier loop je de minste kans op onverwachte situaties of onaangename verrassingen. Daarom hebben we op deze pagina een aantal praktische reistips voor New York op een rijtje gezet. Want hoe werkt het nu precies bij de douane en wat voor formulieren moet je nu invullen voordat je naar New York kunt afreizen. Mocht de informatie die wij hieronder bieden niet of gedeeltelijk verkeerd blijken te zijn, dan horen we het graag.
Verder is het verstandig om je vooraf goed in te lezen over de stad en over Amerika. New York is namelijk immens groot. Het is onmogelijk om alle bezienswaardigheden en attracties van de stad tijdens één bezoek te zien. Daarnaast is het handig om in het bezit te zijn van een kaart van de stad met daarop de verschillende metrostations, zodat je altijd de weg naar de dichtstbijzijnde metro weet te vinden in het geval je te ver afgedwaald bent.



Douane

De grenscontrole als je naar New York vliegt begint eigenlijk al op het vliegveld van vertrek. Hier moet je enkele vragen beantwoorden. Deze vragen zijn vrij random en kunnen over van alles gaan. Bedenk wel; het is geen examen en er zijn geen goede of foute antwoorden. Ze willen in de meeste gevallen iets weten over de doel van je reis en wat je allemaal wilt gaan doen in New York.
Eenmaal in New York aangekomen moet je in de rij gaan om nogmaals een aantal vragen te beantwoorden. Je moet hier je douaneformulier inleveren. Als dit allemaal naar wens is wordt er een foto van je gemaakt en worden je vingerafdrukken genomen en mag je het land binnen.
De meeste toeristen die terugvliegen naar Nederland nemen wat elektronica en kleding mee. Om de simpele reden dat het meestal een stuk goedkoper is in de Verenigde Staten. Dit mag tot 430 euro zonder dat er invoerrechten of belasting over betaald dient te worden.

Reisdocumenten

Iedere reiziger, ongeacht leeftijd, die naar New York reist moet in het bezit zijn van een geldig paspoort. Verder moet je in het bezit zijn van een Esta en moet je in het vliegtuig een formulier invullen. Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen in New York verblijft.
Bevat je paspoort stempels van een land waar de Verenigde Staten van Amerika mee in oorlog is of mee in onmin leeft, dan doe je er goed aan om een nieuw paspoort aan te vragen. Dit kan je behoorlijk wat problemen bij de grens schelen.

Esta

Iedereen die naar New York reist moet een Esta aanvragen. Dit moet online gebeuren. De kosten van een Esta bedragen 14 dollar, dit bedrag moet betaald worden met een creditcard. De aanvraag wordt normaal gesproken binnen 10 minuten goedgekeurd, maar kan tot maximaal 48 uur duren voordat de aanvraag wordt goedgekeurd. Als de aanvraag wordt afgekeurd is het niet mogelijk om naar New York te reizen.
Redelijk wat Nederlandse gebruiken speciale Nederlandse ESTA-sites omdat een ESTA aanvragen zonder creditcard niet mogelijk is via de reguliere ESTA-site. Via de Nederlandse sites kun je meestal ook met iDeal betalen.

Sinds begin 2016 is er een uitzondering op de mogelijkheid voor houders van een Nederlands paspoort om door middel van het visumontheffingsprogramma naar Amerika te reizen. Als je sinds 2011 in Syrië, Irak, Iran of Soedan geweest bent, dan heb je wél een visum nodig en kun je niet met een ESTA het land in reizen. Uitzonderingen zijn mensen die als journalist, hulpverlener of lid van een internationale organisatie naar deze vier landen gereisd hebben.

Customs declaration

In het vliegtuig dien je een Customs Declaration in te vullen. Denk er daarom aan een pen in je handbagage te stoppen, deze worden meestal niet uitgedeeld tijdens je vlucht. Dit formulier dien je ingevuld in te leveren bij de douanebeambte. Als je nergens ja hebt ingevuld dan kun je zonder problemen de grens over. Als je ergens ja hebt ingevuld dan kun je enkele vragen verwachten of zelfs geweigerd worden. Het is natuurlijk wel belangrijk om het formulier eerlijk in te vullen.

Elektriciteit

Om met je Nederlands apparatuur gebruik te kunnen maken van het elektriciteitsnetwerk in New York heb je een verloopstekker of adapter nodig. Ze maken in New York namelijk gebruik van 110 voltage terwijl het voltage in Nederland 220 bedraagt. Er zijn in New York meer dan genoeg winkels te vinden waar deze verkocht worden. Deze verloopstekker maakt ook deel uit van een wereldstekkerset.

Geld

In New York en de rest van de verenigde Staten van Amerika betaal je met de Amerikaanse dollar. Er zijn zes verschillende soorten briefjes die variëren van waarde tussen de 1 en de 100 dollar. Daarnaast zijn er vier soorten munten. Naast contant geld is het in Amerika de gewoonste zaak van de wereld om met een creditcard te betalen. Je kunt echt overal met je creditcard betalen, zelfs in de taxi’s. Of het nu om een klein bedrag gaat of een hoog bedrag maakt in principe niet uit.
Er zijn in New York meer dan genoeg pinautomaten te vinden. Houd er echter wel rekening mee dat je bank een fee kan rekenen voor het opnemen van geld in het buitenland.

TIP: Wisselkoers berekenen en Amerikaanse dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in New York niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Fooien

Het geven van fooi is in tegenstelling tot wat wij in Nederland gewend zijn niet iets vrijblijvends. Ben je hier gewend om fooi te geven als je vindt dat je goed behandeld bent of omdat je dat er iets extra’s voor je gedaan werd. In Amerika is het standaard om fooi te geven en dan ligt de hoogte van de fooi ook nog een stuk hoger dan dat wij in Nederland gewend zijn. Je moet in een restaurant uitgaan van een fooi die ongeveer 15 tot 23 procent van de totaalrekening bedraagt.
Je hoeft dit gelukkig niet zelf uit te rekenen want dit wordt voor je gedaan. Op de rekening staat de hoogte van de te geven fooi apart vermeld. In veel gevallen omcirkeld, mocht je het gemist hebben. In sommige restaurants wordt de fooi automatisch bij de rekening opgeteld. Dit wordt dan gratuity genoemd.

Naast restaurants is het gebruikelijk om fooi te geven aan taxichauffeurs, kamermeisjes, portiers, gidsen, schoonheidsspecialisten, kappers en toiletjuffrouwen. Ik zal er vast nog wel wat vergeten zijn, maar ga er vanuit dat iedereen die iets voor je doet een tip verwacht. De hoogte van deze tip zal naargelang de dienstverlening bestaan uit een dollar tot twintig procent van de rekening.

De hoogte van deze tips lijkt voor ons buitenproportioneel, maar bedenk wel dat de lonen van veel mensen in de dienstverlenende sector erg laag liggen en zij hoofdzakelijk moeten leven van deze fooien.

Feestdagen

Er zijn in New York een groot aantal feestdagen, een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika of zelfs voor New York. Op de meeste feestdagen zullen de openbare instanties gesloten zijn. Een groot deel van de winkels zal op de meeste dagen ook gesloten zijn en op andere juist weer geopend; dit verschilt per winkel en per feestdag.

De bekendste en belangrijkste feestdagen in New York zijn:

Nieuwjaarsdag: 1 januari
Martin Luther King Day: 3e maandag in januari
President’s Day: 3e maandag in februari
Valentijnsdag: 14 februari
Texas Independance Day: 2 maart
1e Paasdag: 20 april
2e Paasdag: 21 april
Memorial Day: Laatste maandag in mei
Emancipation Day: 19 juni
Independance Day: 4 juli
Labor Day: Eerste maandag in september
Columbus Day: Tweede maandag in oktober
Veterans Day: 11 november
Thanksgiving: Vierde donderdag van november
1e Kerstdag: 25 december
2e Kerstdag: 26 december
Oudejaarsdag: 31 december

Telefoon en wifi

Overal in New York heb je een uitstekende dekking voor je mobiele telefoon. De belkosten vanuit Amerika zijn aan de hoge kant. Zorg er dus voor dat je van tevoren de belkosten gecontroleerd hebt bij je provider, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.
Op meerdere plaatsen in New York is er gratis wifi te verkrijgen. Soms moet je hiervoor eerst je emailadres achterlaten, in andere gevallen kun je probleemloos gratis gebruik maken van de wifi.
Wifi kan in sommige hotels nog wel eens een melkkoe zijn. Sommige hotels durven zonder blikken of blozen 25 dollar per dag te rekenen per apparaat. Maak hier geen gebruik van, tenzij het uiterst noodzakelijk is; er zijn namelijk genoeg plaatsen waar je gratis je mail en je facebook kunt controleren.

Taal

Er wordt in New York door zo goed als iedereen Engels gesproken, dit is voor de meeste inwoners van de stad ook de enige taal die ze spreken. In sommige wijken waar veel mensen uit één land of regio wonen zal je merken dat er hoofdzakelijk de oorspronkelijke landstaal gesproken wordt. Sta er dus niet van te kijken wanneer je in een restaurant in Chinatown bent dat een ober je onbegrijpend aankijkt terwijl je iets in het Engels probeert te bestellen.
Een beetje kennis van de Engelse taal is echter wel een must als je naar New York gaat, al was het alleen maar om de douanebeambte te woord te kunnen staan.

Drugs

Alle soorten drugs zijn verboden in New York. Het bezitten, verhandelen of gebruiken van drugs kan leiden tot lange gevangenisstraffen.

Openingstijden

De openingstijden voor winkels in New York verschillen sterk per winkel, straat of wijk. De meeste kledingwinkels in Manhattan zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 22:00. In de andere wijken gelden ongeveer dezelfde openingstijden, maar zijn de winkels vaak op zondag gesloten.
Banken, postkantoren en andere openbare instanties zijn in de regel geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 18:00 en hebben op zaterdag aangepaste openingstijden.
de meeste musea zijn dagelijks geopend van 10:00 tot 17:30. Andere hebben op maandag en dinsdag hun vaste sluitingsdag. Dit verschilt echter sterk per museum.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen New York en Nederland bedraagt normaal gesproken zes uur. In New York is het zes uur vroeger dan in Nederland. New York heeft net als Nederland een zomer- en wintertijd. Deze gaat alleen op andere data in dan in Nederland. Zo gaat de zomertijd in New York ongeveer twee weken eerder in waardoor het tijdsverschil in deze periode slechts 5 uur is. De wintertijd gaat er juist weer een week later in waardoor het verschil in de tussenliggende periode weer 5 uur bedraagt.

Veiligheid

New York is bijzonder veilige stad. Het is zelfs de veiligste metropool van de Verenigde Staten van Amerika en in de lijst met meest onveiligste steden ter wereld in de stad is New York niet terug te vinden. Ondanks dat New York als zeer veilig bekend staat is het toch verstandig om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Probeer bijvoorbeeld geen gebruik te maken van de Metro na 10 uur in de avond. Hetzelfde geldt voor Central Park. Verder is het verstandig om niet te duidelijk te laten merken dat je toerist bent. Midden op een kruispunt met een camera om je nek op een kaart lopen zoeken hoe je moet lopen is niet heel slim.
Mijd verder donkere stegen en probeer in de avonduren te voorkomen dat je op plaatsen komt waar je als enige op straat loopt. Al zal je die in New York niet snel tegenkomen.