Musea in New York

Er zijn in New York enkele van de belangrijkste musea ter wereld te vinden op het gebied van kunst, geschiedenis en cultuur. De drie bekendste musea in New York zijn waarschijnlijk het Guggenheim, het Metropolitan Museum of Art en het American Museum of National History. Alle drie deze musea behoren tot de meest toonaangevende musea ter wereld. Een groot aantal van de kunstwerken die met name in het Guggenheim, het Metropolitan Museum of Art en het Museum of Modern Art te aanschouwen zijn, zijn wereldberoemd. Het American Museum of National History dankt zijn bekendheid mede aan de film Night at the Museum die in zijn geheel in dit museum is opgenomen. Wil je veel musea in New York bezoeken, dan doe je er goed aan om een New York Pass te kopen. De prijs voor een museum in New York ligt een behoorlijk stuk hoger dan wij in Europa gewend zijn.

American Museum of Natural History

Het American Museum of Natural History is het natuurhistorisch museum van New York. Het is één van de belangrijkste natuurhistorische musea van Amerika en misschien wel van de wereld. De collectie van het museum is enorm en omvat voorwerpen uit de hele wereld.
Het museum is opgericht in 1869, maar enkele jaren later nam het museum pas zijn intrek in het huidige gebouw. Voor de entree van het museum staat een groot standbeeld van Theodore Roosevelt, een voormalige Amerikaanse president vergezeld door een Afro-Amerikaan en een Native American.
Eenmaal binnen word je overdonderd door de grootsheid van het museum. Zo staan er bijvoorbeeld alleen in de entreehal al drie complete dinosaurusskeletten. In de zalen rondom de entree zijn meerdere diorama te zien met dieren uit alle windstreken. De rest van het museum is ingedeeld op regio en soms op land.

Het museum beschikt ook over een enorme collectie met opgezette dinosaurussen. Met name het complete T-rex skelet is erg indrukwekkend. Er is in het museum zoveel te zien dat je er gemakkelijk in kunt verdwalen.

SKIP THE LINES - American Museum of Natural History Tickets met korting!

Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art behoort tot de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Wereldwijd wordt het The Metropolitan Museum of Art gezien als het belangrijkste kunstmuseum na het Louvre. Het museum opende in 1872 voor het eerst zijn deuren. De collectie omvatte destijds enkele duizenden werken. Tegenwoordig bevat de collectie van het Metropolitan Museum of Art ongeveer twee miljoen werken.
Er zijn werken te vinden uit alle tijdsperiodes van de klassieke oudheid tot aan de moderne kunst. De kunstwerken en gebruiksobjecten komen uit de hele wereld, van Europa tot Japan en van Amerika tot Egypte. Hierdoor kun je in het The Metropolitan Museum of Art een mooi en volledig overzicht van kunst door de eeuwen heen krijgen. De middeleeuwse kunst van het museum is gevestigd in een apart gebouw, The Cloisters.
Zo goed als alle grote en bekende kunstenaars uit de verschillende periodes, zoals Titiaan, Poussin, Vermeer, Monet, Renoir, Sisley en Van Gogh zijn vertegenwoordigd in het museum. Naast de negentien verschillende afdelingen met de vaste collectie worden er met regelmaat grote exposities in het Metropolitan Museum of Art gehouden. Het museum is enorm en de collectie indrukwekkend. Probeer niet alles in één bezoek te zien, want dan ben je meer dan een dag bezig.

Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum New York is het oorspronkelijke Guggenheim Museum. Het museum startte als museum die de privécollectie van Solomon R. Guggenheim tentoonstelde. Enkele jaren na zijn dood werd er besloten om een museum voor deze collectie te bouwen. De architect Frank Lloyd Wright werd aangetrokken. Deze ontwierp een gebouw dat op zich al museumwaardig is. Het gebouw is ondanks het feit dat het in 1959 gebouwd is nog steeds modern en vernieuwend. Wel heeft het museum recentelijk een volledige restauratie ondergaan.

De kunstwerken worden er tentoongesteld langs een spiraalvormige aflopende helling die dwars door het gehele gebouw loopt. De Guggenheim Foundation bezit tegenwoordig enkele tienduizenden kunstwerken waarvan er een aantal permanent in New York worden tentoongesteld. Enkele kunstenaars die je er tegenkomt zijn Marc Chagall, Pablo Picasso, Wassily Kandinsky en Karel Appel. Het grootste gedeelte van het museum wordt echter ingenomen door verschillende tijdelijke exposities.

SKIP THE LINES - bestel je Guggenheim Tickets vooraf met korting!

Museum of Modern Art

Het Museum of Modern Art, kortweg vaak MoMa genoemd is één van de belangrijkste musea ter wereld voor moderne en hedendaagse kunst. In het museum zijn schilderijen en beeldhouwwerken te vinden uit de twintigste eeuw. Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 1929. Dit was mogelijk gemaakt door enkele gefortuneerde heren, zoals Rockefeller, die het publiek met de nieuwe kunststromingen wilde laten kennismaken.
Bij de opening van het museum waren er werken aanwezig van Vincent van Gogh, Salvador Dali, Pablo Picasso en Paul Gauguin. Nog steeds heeft het museum enkele topstukken in zijn bezit zoals “De Sterrennacht” Van Vincent van Gogh en “Broadway Boogiewoogie” van Piet Mondriaan.

New Museum of Contemporary Art

Het New Museum of Contemporary Art is te vinden in de Lower East Side van het district Manhattan. Het is het enige museum in New York dat alleen bedoeld is voor de hedendaagse kunst. Het Museum heeft als doelstelling beginnende, nog niet doorgebroken kunstenaars een podium te geven. Het museum staat bekend om zijn goede neus voor opkomende kunstenaars. Zo exposeerde men al vroeg kunstwerken van kunstenaars als Keith Haring, Jeff Koons, Paul McCarthy en Claes Oldenburg, namen die nu tot de top van de hedendaagse kunst behoren. In 2007 heeft het museum zijn intrek genomen in een futuristisch ogend gebouw in de buurt Browery.

9/11 Memorial & Museum

Het national September 11 Memorial & Museum is hoofdzakelijk een monument voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen op 11 september in de stad New York. Het memorial werd tien jaar na de aanslagen geopend door de familie van de slachtoffers. Het monument bestaat uit twee vijvers die de plaats markeren waar vroeger de Twin Towers stonden. Het memorial is ontworpen door Michael Arad die zijn ontwerp ‘Harmonieus met gevoel voor verlies’ noemt. Toch is er ook veel commentaar op het ontwerp. Het zou te minimalistisch zijn voor een ramp van deze schaal en hierdoor de slachtoffers en de vele reddingswerkers geen eer aan doen.
Het museum dat bij het monument hoort, laat de geschiedenis van het World Trade Center zien, maar er zijn ook veel voorwerpen te zien die met de aanslagen te maken hebben. Zo staan er enkele voertuigen die als eerste ter plaatse waren en delen van de stalen constructie van het gebouw.

Studio Museum

Het Studio Museum is te vinden in de wijk Harlem in het noordoostelijk deel van Manhattan. Het is een museum voor hedendaagse kunst dat zich hoofdzakelijk richt op het werk van Afro-Amerikaanse kunstenaars uit de negentiende en twintigste eeuw. Toen het museum zijn deuren opende in 1968 was dit het eerste museum van zijn soort.
Het museum heeft ervoor gezorgd dat de Afro-Amerikaanse kunst in de Verenigde Staten van Amerika zijn plaats heeft veroverd.
Er hangen in het museum ongeveer tweeduizend werken van onder andere Terry Adkins, Jacob Lawrence, Warder Milan en van de fotograaf James VanDerZee.Intrepid Sea, Air and Space Museum

Het Intrepid Sea, Air and Space Museum is een bijzonder museum in New York. Het is namelijk gevestigd in een voormalig vliegdekschip; en niet zomaar een vliegdekschip, maar het meest succesvolle schip uit de Amerikaanse geschiedenis. De USS Intrepid werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de Vietnamoorlog en om NASA capsules uit de zee te vissen. Toen het schip in 1974 aan vervanging toe was zou het eigenlijk eerst gesloopt worden, maar dankzij een burgerinitiatief is de USS Intrepid bewaard gebleven. Tegenwoordig is het schip te vinden aan Pier 86, in het westelijk deel van Manhattan waar het dienst doet als museum.
De collectie van het museum bestaat hoofdzakelijk uit oude militaire vliegtuigen en helikopters, maar er is een onderzeeër te zien en je kunt hier het eerste ruimtevaartuig, de Space Shuttle bewonderen. Een ander bijzonder vliegtuig dat je er tegenkomt is de Concorde. Het snelste passagierstoestel dat er tot nu toe geweest is. Hij kon de Atlantische Oceaan oversteken in 3 uur en had een topsnelheid van bijna 2.000 kilometer per uur.
Een ander hoogtepunt van een bezoek aan de USS Intrepid is de Space Shuttle Enterprise. Dit immense ruimteschip neem een prominente plaats in op het vliegdekschip.

Frick Collection

De Frick Collection is te vinden in een museum aan Central Park. De kunstverzameling behoorde toe aan de Amerikaanse staalmagnaat Henry Clay Frick. Het huidige museum is het voormalige woonhuis van deze kunstverzamelaar. Hij liet aan het begin van de vorige eeuw deze residentie bouwen. Na zijn dood in 1919 werden het huis en de kunstcollectie ondergebracht in een stichting. Deze stichting beheert tot de dag van vandaag de collectie . De oorspronkelijke Frick Collectie bestond uit 131 kunstwerken, maar hier heeft de stichting in de loop der tijd nog behoorlijk wat werken aan toegevoegd. Er zijn in het museum werken te vinden van Goya, Titiaan, Rembrandt, Vermeer en Renoir.

The Cloisters

The Cloisters zijn een onderdeel van het Metropolitan Museum of Art. Dit prachtige bijgebouw is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw met verschillende delen van oude Franse kloosters. Het klooster is te vinden op een heuvel aan de Hudson in de buurt van het meest noordelijke deel van het district Manhattan.
Het museum herbergt ongeveer 5.000 Europese schilderijen uit de middeleeuwen. Waaronder enkele schilderijen van Vlaamse Primitieven. Voor liefhebbers van middeleeuwse kunst is dit museum zeker een aanrader.