Stedentrip naar New York

New York City is dé stad voor een korte of een langere stedentrip. Het is echter niet aan te raden om voor slechts een weekend heen en weer te vliegen. Heb je echter een tussenstop in New York, dan leent de stad zich ook uitstekend voor een kort bezoek. Persoonlijk zou ik een bezoek aan New York City niet korter plannen dan een dag of vijf. Dit alleen al omdat je behoorlijk wat uren in het vliegtuig moet zitten voordat je er bent. De stad zelf heeft zoveel te bieden dat je minstens een maand in de stad moet verblijven om een klein beetje een idee te krijgen hoe de stad in elkaar zit en wat de leukere plekjes zijn.
Het leuke van een bezoek aan New York is dat ook al ben je er voor het eerst, je continue het gevoel hebt dat je op bekende plaatsen loopt. Als je dan vervolgens de hoek weer omloopt, is dit gevoel weer weg en moet je weer op een kaart kijken voordat je verdwaalt. Dit verdwalen zal echter niet zo gauw gebeuren, want dankzij het Commissioners’ Plan van 1811 heeft New York een overzichtelijk stratenplan. Het herkenbaarste aan New York zijn waarschijnlijk de gele taxi’s en de immense billboards in de buurt van Time Square.

Winkelen

New York is het Walhalla voor iedere shopaholic. In New York kun je namelijk dagen aan een stuk door winkelen zonder dat je twee keer in dezelfde winkel terechtkomt. De populairste straat om te winkelen in Fifth Avenue, maar om hier te kunnen winkelen zul je ook moeten beschikken over een dikke portemonnee. Winkelketens als Tiffany & Co, Versace, Cartier, Prada, Louis Vuitton en Gucci kom je er tegen. Heb je wat minder geld uit te geven, dan kun je beter uitwijken naar wijken als de Upper East Side en SoHo.


Er zijn in de stad meerdere grote warenhuizen te vinden. De bekendste hiervan zijn Bloomingdale’s en Macy’s. De bekendste winkel van Macy’s is te vinden aan het Herald Square. Dit warenhuis is, met bijna 200.000 vierkante meter het grootste warenhuis ter wereld. Dit is gelijk ook het probleem van dit warenhuis, want probeer er maar eens wat te vinden. Als toerist heb je er recht op een kortingspas die je bij bezoekerscentrum kunt ophalen.
Wil je echte koopjes scoren, dan zal je wat verder moeten reizen en Woodbury Common Premium Outlets bezoeken. In dit outletcentrum zijn verschillende grote Amerikaanse merken tegen outletprijzen verkrijgbaar. Je moet er echter wel vanuit gaan dat je minimaal een uur onderweg bent vanuit Manhattan.

Als je een bezoek hebt gebracht aan New York kun je natuurlijk niet thuiskomen zonder één van de beroemde I ♥ NY T-shirts. Deze zijn op bijna elke straathoek te koop. Let wel op, want de prijs en kwaliteit van deze T-shirts verschillen sterk per verkooppunt.

Overnachten

Wie New York wil gaan bezoeken zal er al snel achter komen dat de meeste accommodaties in de stad een stuk duurder zijn dan in de meeste andere steden. Het is dan ook niet zomaar een stad, het is New York! Zeker de accommodaties op Manhattan kunnen behoorlijk aan de prijs zijn. Zelfs de hostels op Manhattan zijn een stuk duurder dan in de rest van de wereld. Wil je goedkoper overnachten in New York dan doe je er verstandig aan om in één van de andere boroughs te overnachten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je behoorlijk wat extra reistijd zal moeten incalculeren; zelfs als je dicht in de buurt van een metro of treinstation slaapt. Een andere goedkopere optie is om in New Jersey te overnachten. Dit is wel een andere staat, maar je hoeft slechts de Hudson over te steken om in Manhattan te komen.

Wil je toch in Manhattan overnachten, dan zijn er legio mogelijkheden in de prijsklasse duur tot en met absurd duur. Vaak is het wel zo dat hoe vroeger je boekt hoe lager de prijzen liggen. Of je moet het geduld hebben om op een mooie last-minute te wachten. Zelf hebben we meerdere malen op het eiland Manhattan overnacht we verbleven er onder andere in het Rui Plaza New York Times Square. De ligging van dit hotel in combinatie met het fantastische uitzicht over de stad en de luxe afwerking maken dit hotel tot ons favoriete hotel in New York. Een ander goed hotel qua ligging en comfort is het Radisson Martinique on Broadway in de directe omgeving van het Empire State Building en Macy’s.

Wil je niet in een hotel slapen dan is een AirBnB natuurlijk ook een goede optie. Er zijn in New York meer dan 1000 verschillende particulieren te vinden die hun huis te huur aanbieden. Soms gaat het om een kamer en in andere gevallen om een volledig huis.

Vergelijk alle hotelprijzen in New York via Trivago.nl

Eten

Iedereen kent die verhalen wel van de megagrote porties fastfood en de literverpakkingen frisdrank. Ik moet zeggen; dat viel me in New York echt alles mee. De meeste porties die ik er voor mijn neus kreeg verschilden niet zoveel met die we in Nederland gewend zijn. Natuurlijk zullen er in New York genoeg plaatsen te vinden zijn waar dit wel het geval is, maar ik ben ze niet tegen gekomen.
Wat leuk is aan New York is dat je verdeeld over Manhattan, maar ook over de vier andere boroughs verschillende etnische wijken hebt waar je veel restaurants tegenkomt uit een bepaalde cultuur of uit een specifiek land. Chinatown en Little Italy zijn hiervan de beste voorbeelden. In New York is werkelijk elke bestaande keuken ter wereld vertegenwoordigd. Van Thais tot Libanees en van Vlaams tot Ethiopisch; je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het er tegen.
Natuurlijk zijn er ook veel restaurants te vinden waar je de typisch Amerikaanse keuken tegenkomt. Deze bestaat hoofdzakelijk uit hamburgers, spareribs en biefstukken.
Er zijn natuurlijk een aantal etenswaren die typisch zijn voor New York. De New York Cheese Cake en de New York Pizza. Minder bekend is dat de Waldorfsalade voor het eerst in het Waldorf-Astoria in New York werd geserveerd. Het kenmerkendste qua eten in New York is waarschijnlijk de hotdogkraam. Op zo goed als elke straathoek is er wel een kraampje te vinden. Naast hotdogs worden er vaak ook andere simpele gerechten verkocht.

New York City met kinderen

New York is voor kinderen net zo leuk als voor volwassenen. De stad zal op hen net zoveel indruk maken als op ons grote mensen. Ook voor hen is het een bijzondere stad die door televisie en films er bekend uit ziet. Het leuke aan New York City is dat er voor jong en oud voldoende te zien en te beleven is. Je kunt gemakkelijk een dagprogramma in elkaar draaien waarbij je je kind(eren) centraal zet en het voor heel het gezin een onvergetelijke dag wordt. Lees bijvoorbeeld het verhaal maar van dit gezin dat met hun dochter van negen een hele gave dag in New York meegemaakt hebben. In het verhaal New York met kinderen beschrijven ze een hele dag in New York City met hun dochter. De handige tijdlijn en de vele foto’s zullen je voldoende inspiratie geven voor een dagje in de Big Apple met je kind of kinderen.

Stadswandelingen

De leukste manier om New York te ontdekken is tijdens een stadswandeling. Je kunt natuurlijk zelf door New York gaan wandelen, maar leuker en leerzamer is het om dit onder begeleiding van een stadsgids te doen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit te doen in de bekendere wijken van New York, maar hoe leuk is het om een onbekendere wijk onder begeleiding van een gids te ontdekken. Zelf hebben we stadswandeling gemaakt onder begeleiding van BQE Tours. Eigenaar en medeoprichter van het bedrijf John Garay gaf ons een gepassioneerde rondleiding door een deel van Brooklyn. Als eerste deden we de wijk DUMBO aan om vervolgens Brooklyn Heights en een deel van Park Slope te verkennen. John nam ons mee naar enkele bevriende kunstenaars en liet ons de mooiste uitzichten van Brooklyn zien. Op deze manier heeft een gegidste wandeling behoorlijk wat meerwaarde tijdens je bezoek aan New York. Wil je dezelfde of een soortgelijke wandeling door Brooklyn of Queens maken neem dan zeker contact op met BQE tours.

Broadway

Een bezoek aan New York is natuurlijk niet compleet zonder één van de shows op Broadway te hebben gezien. Elke avond kun je kiezen uit vele tientallen voorstellingen die op verschillende momenten van de avond beginnen. Als je zeker wilt zijn van een kaartje van je favoriete voorstelling, dan doe je er goed aan om deze vooraf te bestellen. Vind je het belangrijker om de ervaring mee te maken en maak het je niet zo veel uit welke voorstelling je gaat bekijken, dan kun je een hoop geld besparen door een kaartje op Time Square bij het TKTS-paviljoen te kopen. De kaartjes die over zijn voor die avond worden hier afgegeven en met korting verkocht. Deze korting ligt ergens tussen de 25 en 50 procent, dus dat is de moeite. Vanaf achterzijde van het TKTS–paviljoen heb je een prachtig uitzicht op Time Square. Wist je trouwens dat de term Broadway in de theaterwereld betekent dat er 500 plaatsen of meer in een theater zijn. Een theater Off-Broadway betekent dat er tussen de 100 en de 499 plaatsen in een theater zijn en Off-Off-Broadway wil zeggen dat er minder dan 100 plaatsen in een theater zijn.

Uitgaan in New York

Het uitgaansleven van New York komt pas laat op gang. De meeste clubs en discotheken openen pas om 23:30 hun deuren. Het is lastig te voorspellen welke clubs er op welk moment het trendyst zijn, dit kan per maand en soms zelfs per week verschillen. De meeste clubs en discotheken bevinden zich in het Chelsea district. Ook in de wijken Meatpacking district, Midtown en Downtown zijn er meer dan genoeg uitgaansgelegenheden te vinden.
Ben je niet van de clubs en discotheken, dan zijn er gelukkig genoeg andere opties in New York. Er zijn door de stad heen veel verschillende bars en pubs te vinden. De meeste hiervan zijn de gehele dag geopend. Opvallend is dat in de meeste pubs en bars er opvallend veel televisies hangen met het geluid aan. Op deze televisies worden verschillende live sportwedstrijden getoond. Zeker als er een club uit New York aan het spelen is zullen er veel New Yorkers in de verschillende bars te vinden zijn. Denk er wel altijd aan om een ID-bewijs mee te nemen. Zonder een geldig ID-bewijs kom je veel clubs, discotheken of bars niet in; zelfs niet als je duidelijk al enige tijd de leeftijdsgrens van 21 gepasseerd bent.