Straten, pleinen en parken in New York City

Veel van de straten pleinen en parken in New York klinken je bekend in de oren. Dit omdat je ze vaak kent uit films en series. Het zelfs zo erg dat als je door de stad heen loopt je op veel plaatsen het gevoel hebt dat je er eerder bent geweest. Dit is natuurlijk niet zo, maar omdat je een bepaalde plaats zo vaak gezien hebt op televisie of in de bioscoop, geeft het een gevoel van herkenning. Maar hoe leuk is het om in een wildvreemde stad rond te lopen en overal het gevoel van herkenning te hebben.
Met name plaatsen zoals Central Park, Fifth Avenue delen van Broadway en Times Square zijn erg herkenbaar.

Veel van de bekendere straten, pleinen en parken kom je vanzelf tegen als door het drukkere deel van Manhattan aan het wandelen bent. Andere, zoals de High Line, moet je speciaal naar op zoek.Times Square

Times square zijn een plein en een buurt in New York. Het plein is waarschijnlijk het bekendste plein en karakteristiekste plein van New York. Het plein dankt zijn naam aan het feit dat het hoofdkantoor van de New York Times aan dit plein te vinden was. De buurt Times Square loopt van West 42nth street tot West 47th street, het plein is te vinden op de kruising met Broadway.
Times Square staat voornamelijk bekend om zijn schreeuwerige elektronische billboards. In zo goed als iedere film over New York wordt dit plein getoond.

Het plein is tevens de plek om te zijn met oud en nieuw. Iets voor twaalf uur komt dan de Times Square Ball tevoorschijn die langzaam via een mast naar beneden zakt.

Fifth Avenue

Fifth Avenue is de bekendste winkelstraat van New York. Alle grote modehuizen zijn vertegenwoordigd in deze straat. Het is tegelijkertijd ook de duurste winkelstraat ter wereld. Voor een vierkante meter betaal je hier gemiddeld €30.000 per jaar, reken dat maar eens uit als je in het pashokje staat.
Bekende gebouwen aan Fifth Avenue zijn het Empire State Building, het Metropolitan Museum of Art en St.-Patrick’s Cathedral. Het noordelijke deel van Fifth Avenue staat bekend als de Museum Mile. In dit deel van de straat bevinden zich tien musea, waaronder het Guggenheim. Een ander bekende bezienswaardigheid, Central Park loopt langs een groot deel van deze straat.
Fifth Avenue is een must see in New York, als je een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van de stad gaat bezoeken kun je bijna niet om deze straat heen.

Central Park

Central Park is het grootste en bekendste park van New York. De omvang van het park is bijna niet te bevatten zo midden in de stad. Niet te vergeten op zo ongeveer het duurste stukje grond ter wereld. Om een idee te geven van de grootsheid van het park, het complete park beslaat ongeveer 340 hectare, dat is twee keer zo groot als Monaco.
Er zijn in het park tal van bezienswaardigheden te vinden, de bekendste zijn The Great Lawn, Strawberry Fields, Central Park Zoo, Belvedere Castle en Shakespeare Gardens. Tijdens de wintermaanden zijn er twee grote ijsbanen in het park te vinden en tijdens de zomermaanden zijn de verschillende grote grasvelden geliefd bij zonaanbidders. Om Central Park goed te kunnen verkennen kun je het beste een fiets huren, want om het hele park te voet te bekijken zal je aan een dag niet genoeg hebben. Fiets je liever niet, dan kun je natuurlijk ook een fietstaxi of een paardenkoets huren.

High Line

De High Line is een bijzonder stadspark in New York. Niet zozeer om de bijzondere vogels, dieren of planten die je er tegenkomt, maar om de plek waar het park te vinden is. Het High Line Park is namelijk gebouwd op een oude verhoogde spoorlijn. Deze spoorlijn, de West Side Line werd al enige jaren niet meer gebruikt. De stad doneerde geld en er werd geld ingezameld om dit unieke project tot stand te brengen. De totale lengte van het park bedraagt 2,3 kilometer en is logischerwijs zo breed als een dubbele spoorrails. High Line ligt in de wijk Chelsea in de Lower West Side van New York. Het park loopt zelfs door enkele gebouwen heen die vroeger gebruikt werden door de plaatselijke spoorwegen.
Als je het High Line Park wilt bezoeken, moet je er wel rekening mee houden dat het er behoorlijk druk kan zijn.

Union Square

Union Square of Union Square Park is een van oudsher belangrijke kruising in New York. Het was de kruising tussen Broadway en Bowery (Fourth Avenue), maar veel belangrijker was dat het plein de scheiding vormde tussen verschillende wijken in New York. Historisch gezien vormt het plein het middelpunt tussen de wijken Greenwich Village, East Village, Chelsea, Flatiron District en Gramercy park.

Midden op het plein staat een imposant standbeeld van George Washington te paard. Dit beeld is gemaakt door Henry Kirke Brown. Union Square staat verder bekend om zijn grote groente- en fruitmarkt. Vier dagen per week is deze markt op het plein te vinden.
In het verleden is het plein meerdere malen gebruikt bij grote demonstraties. Na de aanslagen op de Twin Towers deed het plein dienst als gezamenlijke rouwplek. Spontaan kwamen veel New Yorkers naar dit plein toe om samen te rouwen.

Broadway

Broadway is één van de grootste en bekendste straten in Manhattan, New York. De straat loopt van het zuidelijkste puntje van het eiland Manhattan dwars over het eiland heen. Als één van de weinige straten in New York volgt Broadway niet het stratenplan van 1811, maar zoekt de straat zijn eigen weg. Broadway verlaat Manhattan via de Broadway Bridge en loopt hier door de Bronx. De straat verlaat de stad New York om uiteindelijk over te gaan in een andere straat.
Onderweg liggen enkele van de bekendste en belangrijkste gebouwen van New York aan deze straat. Enkele van de bezienswaardigheden aan Broadway zijn, Union Square, Park Avenue, Madison Square, het Flatiron Building, Times Square, het Lincoln Center en Macy’s, één van de grootste warenhuizen ter wereld.

Als je tijdens je bezoek aan New York niet langs Broadway bent gekomen dan heb je behoorlijk wat bezienswaardigheden gemist. De naam Broadway is een letterlijke vertaling van De Nederlandse naam van deze straat Brede Weg.

Wall Street

Wall Street is te vinden in het zuidelijkste deel van Manhattan in de wijk Lower Manhattan. De naam van de straat stamt af van de Walstraat, zoals deze straat ten tijde van de Nederlandse overheersing heette. Wall Street staat tegenwoordig bekend als het financiële hart van Amerika en misschien wel van de wereld. Aan Wall Street is namelijk de New York Stockexchange gevestigd. De term Wall Street wordt ook gebruikt om de gehele financiële sector in New York aan te geven. Wall Street loop van de East River tot aan Trinity Church op Broadway. Voor toeristen is hier op de New York Stockexchange na niet veel te vinden.

Washington Square Park

Het Washington Square Park is te vinden in de wijk Greenwich Village. Het park is vernoemd naar George Washington, de eerste President van Amerika. Het opvallendste bouwwerk in dit park is een grote triomfboog. Dit is een marmeren replica van de originele houten triomfboog die 1889 werd gebouwd ter ere van de 100 jarige inauguratie van George Washington.
Het park is met name een geliefde plaats voor studenten, aangezien de stadsuniversiteit van New York zich aan de overkant bevindt. Rondom het park zijn er verschillende restaurants, bars en winkels te vinden. In de zomermaanden zijn er in het park altijd straatartiesten te vinden. Onder de triomfboog is meestal wel een muzikant te vinden.

Bronx Park

Het Bronx Park is een groot park in de wijk The Bronx. Het park ligt centraal in de wijk. In het Park zijn de Bronx Zoo en de New York Botanical Gardens te vinden. Het park heeft een totale lengte van ongeveer drie kilometer. Door het park stroomt de Bronx River, aan de oever van deze rivier zijn er verschillende moerassen en een vloedbos te vinden. In het park zijn er veel recreatiegebieden te vinden. Zo zijn er honkbalvelden, tennisbanen, basketbalvelden en voetbalvelden.

Madison Square Park

Het Madison Square park is een groot Park in Midtown aan Fifth Avenue en Broadway. Het is een relatief rustig park waar je even kunt ontsnappen aan de hectiek van de stad. Er zijn in het park meerdere speeltuinen en een groot grasveld te vinden. In het Park worden met regelmaat leuke exposities georganiseerd. Leuke bijkomstigheid is dat je gebruik kunt maken van gratis wifi in het park.