New York | wijken | straten, pleinen & parken | bezienswaardigheden | musea | stedentrip vervoer | reisinfo | weer | links

Reizen naar New York en vervoer in New York

Er zijn een aantal manieren om in New York te komen, maar het vliegtuig is zonder twijfel verreweg de populairste. Dagelijks vertrekken er meerdere vluchten vanuit Nederland, maar ook vanuit Duitsland en België richting New York. Eenmaal in New York heb je volop keus in hoe te reizen. De bekendste manier van reizen in New York is waarschijnlijk met de taxi. Wie kent er nou niet de voor New York typische gele taxi’s. Alternatieven hiervoor zijn de bus, de metro en de fiets. Opvallend is dat je jezelf ook erg goed te voet kunt verplaatsen in New York. Ondanks de grootte van de stad liggen veel van de bezienswaardigheden en musea op loopafstand van elkaar. Dit is gelijk de leukste manier om de stad te verkennen, omdat je dan het meeste te zien krijgt van de stad.

New York bezienswaardigheden

De metropool New York barst van de mooie bezienswaardigheden, prachtige musea en andere highlights.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor New York samengesteld:
New York bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar New York

Het vliegtuig is eigenlijk de enige optie om naar New York te reizen of je moet zin hebben om minimaal twee weken op een vrachtschip door te brengen. Een vlucht naar New York duurt ongeveer acht uur. Er vertrekken vanuit Nederland dagelijks vluchten naar het John F. Kennedy International en het Newark Liberty International. LaGuardia wordt hoofdzakelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten. Je moet er wel rekening mee houden dat wanneer je naar New York vliegt je drie in plaats van twee uur van tevoren op het vliegveld moet zijn. Dit omdat er strengere veiligheidscontroles gehouden worden op de vluchten richting de Verenigde Staten van Amerika. Ook bij aankomst moet je rekening houden met langere rijen bij de veiligheidscontroles. Vliegtickets naar New York kunnen erg in prijs variëren. Soms vlieg je voor minder dan vijfhonderd euro naar één van de vliegvelden van NYC, soms moet je minimaal het dubbele betalen. Zo zijn vliegtickets in mei, september en rond de feestdagen vaak aanzienlijk duurder.

Het maakt niet heel veel uit op welk vliegveld in New York je landt, aangezien beide vliegvelden ongeveer op dezelfde afstand van het centrum van Manhattan liggen.
Opvallend is dat de terugvlucht ongeveer anderhalf uur minder lang duurt aangezien je dan meewind hebt.

John F. Kennedy International Airport

Dit immense vliegveld ligt in de wijk Jamaica in Brooklyn. Het is de grootste en belangrijkste luchthaven van New York en één van de belangrijkste van de Verenigde Staten van Amerika. De luchthaven is gebouwd in 1942 als Idlewild Airport maar enkele jaren later werd de naam alweer veranderd in New York International Airport. Na de moord op John F. Kennedy werd het vliegveld naar hem vernoemd als eerbetoon. Er zijn in totaal negen terminals op het terrein van JFK International Airport te vinden, maar er zijn er momenteel maar acht in gebruik. JFK International Airport is al meerdere malen het decor geweest voor grote Hollywood films waaronder de film The Terminal met Tom Hanks.

Transfer vanaf JFK International Airport

De makkelijkste manier om vanaf JFK International Airport naar Manhattan te reizen is per taxi. Hiervoor gelden van tevoren vastgestelde tarieven zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Het is echter niet altijd de snelste optie. Dit is namelijk in veel gevallen de trein of metro. Je neemt eerst de Airtrain naar Jamaica om vervolgens hier over te stappen op de metro. Dit duurt alles bij elkaar ongeveer 35 tot 50 minuten, afhankelijk waar je moet zijn in Manhattan. De Airtrain kan ook gebruikt worden als vervoersmiddel tussen de verschillende terminals. Het vervoer tussen de terminals is gratis maar als je opstapt of uitstapt in Jamaica dan kost een ritje 5 dollar.
Wil je liever niet met je koffers slepen dan heb je ook nog de mogelijkheid om een shuttlebus te nemen. Dit kan wat langer duren, maar is wel een stuk goedkoper dan een taxi. Je kunt je airport transfer per bus vooraf via internet reserveren.

Met de taxi vanaf JFK international naar het centrum van New York

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van New York JFK naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze taxi met taxitender dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt met TaxiTender zal deze op het vliegveld van New York op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit kosteloos te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Vergelijk de prijzen op TaxiTender voor taxiritten van en naar de luchthaven

Newark Liberty International Airport

Newark Liberty International Airport is na John F. Kennedy International het belangrijkste vliegveld van New York. Het vliegveld ligt echter niet in de staat New York, maar in de staat New Jersey aan de overzijde van de Hudson. Het vliegveld behoort tot de vijf drukste vliegvelden van de Verenigde Staten. Het ligt tussen de plaatsen Newark en Elizabeth in op iets minder dan 25 kilometer van New York.

Transfers vanaf Newark Liberty International Airport

De simpelste manier om naar Manhattan te reizen vanaf Newark Liberty International Airport is met een taxi. Anders dan vanaf John F. Kennedy International Airport worden er geen ‘fixed prices’ gerekend. Je moet rekenen op een rekening tussen de 75 en 90 dollar zonder fooi. Een goedkopere en vaak ook snellere optie is de trein. Vanaf Newark International Airport vertrekken er met regelmaat treinen naar de grotere treinstations in Manhattan en de andere delen van New York. Een andere optie is om een shuttlebus te nemen.

LaGuardia Airport

LaGuardia Airport is de kleinste van de drie vliegvelden in de omgeving van New York. Toch verwerkt het vliegveld jaarlijks ongeveer 25 miljoen passagiers. LaGuardia Airport wordt hoofdzakelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten en veel minder voor internationale vluchten. De uitzonderingen hierop zijn vluchten naar Canada en de Caribische Eilanden.

Transfers vanaf LaGuardia Airport

De eenvoudigste manier om van LaGuardia Airport naar Manhattan te reizen is met de taxi. Hiervoor gelden geen ‘fixed prices’. Je zal ergens tussen de 30 en de 40 dollar kwijt zijn onder normale omstandigheden. In de avond en tijdens de spits zullen deze prijzen iets hoger liggen. Een andere manier is om een shuttlebus te nemen naar Manhattan. Dit is goedkoper maar je zal wel meer reistijd in moeten calculeren. In het slechte geval kun je zomaar twee uur onderweg zijn voordat je bij je hotel bent. Vanaf LaGuardia rijden er geen treinen of metro’s.

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal vaak ook Grand Central Station is het belangrijkste treinstation van New York. Het behoort tot de grootste stations ter wereld. Het is zelfs het station met de meeste perrons ter wereld, 44 perrons en 67 sporen. Het station opende in 1871 voor het eerst zijn deuren. Het huidige gebouw in Jugendstil stijl stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Opvalland is dat het ondanks dat het station de meeste perrons ter wereld heeft, het in verhouding niet veel passagiers vervoert. Slechts iets meer dan een half miljoen per dag. In vergelijking met de drukste stations ter wereld is dit een schijntje. Maak je in New York gebruik van de metro of de trein dan raden we je aan een tussenstop te maken op Grand Central Station. Het is een indrukwekkend gebouw dat de rijkdom van de jaren twintig in New York nog helemaal uitstraalt.
Er bevinden zich onder de grond vele winkeltjes en restaurants.

Met de boot naar New York

Je kunt nog steeds, net als veel gelukszoekers aan het einde van de negentiende en in de eerste helft van de twintigste eeuw, met de boot naar New York. Vroeger kon dit heel luxe met de Holland-Amerikalijn, maar deze bestaat al jaren niet meer. Tegenwoordig kun je een hut huren op een vrachtschip. Voor enkele honderden euro’s kun je in ongeveer twee weken de overtocht maken. Er vertrekken met regelmaat schepen vanaf Rotterdam, maar ook vanuit andere grote havens zoals Hamburg en Antwerpen. Een van de grote voordelen om met de boot naar New York te reizen is het feit dat je geen jetlag zult hebben bij aankomst. Het grote nadeel is dat de reis enkele weken zal duren.

Metro

De metro is het ideale vervoermiddel wanneer je jezelf wilt verplaatsen in New York. Er lopen verschillende lijnen door de stad heen die elkaar op verschillende plaatsen kruisen. Hierdoor kun je jezelf vrij gemakkelijk door de stad bewegen. Je hebt ervoor een metrocard nodig die je op alle stations kunt kopen. Je betaalt een vast bedrag per rit ongeacht het aantal zones.
Jammer genoeg is het metrosysteem van New York een stuk minder overzichtelijk dan bijvoorbeeld in Londen of Barcelona. Zo is op de stations slecht te zien waar de verschillende stops zijn en welke metro je precies moet hebben. In de metro zelf ontbreekt dit kaartje soms ook zodat je extra goed moet opletten waar je eruit moet. Al met al is de metro een snelle en goedkope manier om jezelf te verplaatsen in New York City.

In de avond en nacht is het echter als toerist niet meer heel veilig om gebruik te maken van de metro in New York. Houd als regel aan na tien uur in de avond en voor zes uur in de ochtend geen gebruik te maken van de metro. Je kunt dan beter een taxi of een bus nemen.

Busvervoer

Het busvervoer in New York is relatief goedkoop en veilig, alleen is het alles behalve een snelle manier om jezelf door de stad te begeven. Een ritje kost 2,75 dat je contant met munten moet betalen of met een metrocard. Bussen rijden dag en nacht in New York en stoppen op de aangegeven plaatsen. Het is in de nacht de veiligste manier van openbaar vervoer. Tijdens de spits is het gebruik van de bus af te raden.

Toeristenbus

Er zijn in New York meerdere maatschappijen te vinden die busritten in New York aanbieden. De meeste van deze maatschappijen bieden ongeveer dezelfde route aan langs de bekendste en grootste bezienswaardigheden van New York. Het komt daardoor met regelmaat voor dat je enkele bussen van verschillende maatschappijen achter elkaar aan ziet rijden. De prijs voor een rondrit door New York is behoorlijk hoog. Wil je wat geld besparen, dan doe je er goed aan om je kaartjes op voorhand online te bestellen. Dit kan je in sommige gevallen behoorlijk wat voordeel opleveren.
De bekendste toeristenbus die in New York rondrijdt is de rode Hop-on-Hop-off bus die je in zo goed als alle grote steden ter wereld tegenkomt. De verschillende maatschappijen bieden verschillende tours aan in de vijf boroughs van New York.

Vermijd de wachtrij en boek je New York hop-on-hop-off tickets vooraf via internet.
Bij deze 2 daagse pas krijg je ongelimiteerde hop on hop off toegang bij de haltes Downtown, Uptown, Brooklyn en Bronx Tour. Daarnaast kun je gratis meerijden op de avond tour, mag je gebruik maken van de boten van de New York Hop-on Hop-off Boot Tour en krijg je gratis toegang tot het museum van de stad New York of de New York Historical Society.

Staten Island Ferry

Een van de leukste gratis attracties in New York is de Staten Island Ferry. De Staten Island Ferry verzorgt het vervoer tussen Manhattan en Staten Island. 24 uur per dag kun je gebruik maken van deze gratis dienst. Al naargelang het tijdstip vertrekt er elke 15 minuten tot elk uur een boot. De ferry overbrugt ongeveer 8,5 kilometer en doet daar 25 minuten over. Dagelijks maken zo’n 75.000 mensen gebruik van dit veer.
Als toerist is het leuk om deze overtocht te maken, aangezien je vanaf de Staten Island Ferry een prachtig uitzicht hebt op Manhattan. Het is een aanrader om deze reis in de avonduren te maken, want dan is het uitzicht nog adembenemender. Het is lang toegestaan geweest om de overtocht met de auto te maken maar dat is sinds 2001 niet meer mogelijk.

Fietsen in New York

Een leuke manier om New York te ontdekken is met de fiets. Het is echter niet aan te raden om te veel in drukke stukken van Manhattan te fietsen, aangezien het verkeer hier behoorlijk druk en chaotisch kan zijn. Het is een stuk veiliger om bijvoorbeeld Central Park op de fiets te verkennen. Er zijn hier speciale fietspaden aangelegd, zodat je er geen last hebt van wandelaars of gemotoriseerd verkeer. Je kunt ervoor kiezen het park en de stad op eigen houtje te verkennen, maar er worden ook verschillende gegidste fietstochten door New York aangeboden.
De wijk Brooklyn is ook een leuke wijk om met de fiets te verkennen. Je kunt op meerdere plaatsen in de stad fietsen huren. De meeste fietsverhuurders zijn te vinden in de buurt van Central Park.

Ontdek New York City per fiets

Wil je niet alleen fietsen maar ga je liever met een groepje opstap onder begeleiding van een ervaren gids? Dat kan! Afhankelijk van welke fietstour je door New York boekt je de hoogtepunten van Manhattan, Brooklyn en/of Central Park te zien. Er is ook een speciale gezinsfietstocht voor mensen die met kinderen New York bezoeken. Voor kinderen zijn speciale kinderfietsen te krijgen.
Bekijk alle fietstours in New York bij Baja Bikes. Je kunt ook direct online reserveren!

Taxi’s

De taxi is waarschijnlijk het bekendste vervoermiddel in New York. De typische gele taxi’s zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van New York. Om een taxi te nemen dien je simpelweg je hand opsteken als er een vrije taxi voorbijkomt. De prijzen voor taxivervoer in New York liggen aan de lage kant. Het basistarief is 2,50 en elke paar blokken komt er 0,50 bij. Voor het reizen tijdens de spits of in de avond en nacht worden er extra kosten in rekening gebracht. Voor sommige ritten zoals een transfer van het John F. Kennedy International worden vaste tarieven gehanteerd. Je kunt aan het lichtje op de taxi zien of een taxi wel of niet bezet is. Als het licht aan is dan is de taxi vrij.
Je kunt een taxichauffeur contant betalen, maar het is er ook gebruikelijk om met een creditcard te betalen. Een taxichauffeur is gewend om ergens tussen de 20 en 30% van de ritprijs aan fooi te krijgen.

Sinds enkele jaren rijden er in New York ook groene taxi’s rond. Deze taxi zijn niet groener (milieuvriendelijker) dan andere taxi’s, maar mogen alleen mensen oppikken in de Boroughs, Queens, Brooklyn en Staten Island en in het noordelijke deel van Manhattan, tussen 96ste en 110de straat.

Meer info over New York City

De volgende sites bieden goede tips en informatie over New York City:
5x zien & doen in New York City

bijzondere plaatsen in New York City
New York in één dag
New York informatie
New York informatie
New York in 24 foto's
New York tips
New York top 10
New York weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy