Klimaat en beste reistijd voor New York

Voor een stedentrip naar New York is het van te voren belangrijk om te weten wat voor weer je kunt verwachten in de stad. Moet je een paraplu in de koffers steken en is die extra trui nu echt wel nodig? Vandaar dat we op deze pagina proberen wat duidelijkheid te scheppen over het weer en klimaat in New York. Natuurlijk zijn dit allemaal gemiddelden en wil het niets zeggen over het specifieke weer wat je tijdens je bezoek in New York zal tegenkomen. Wel kun je ongeveer bepalen wat voor weersomstandigheden je kunt verwachten in welke periode en welke periode nu precies de beste is om een bezoek te brengen aan New York.
Tijdens mijn bezoek aan New York viel het me op dat het weer er erg veranderlijk kan zijn. Met het draaien of aantrekken van de wind kan het weer er in enkele uren totaal omslaan. Zo maakte ik bijvoorbeeld mee dat het overdag vrij koud en kil was. Toen de wind draaide werd het er steeds aangenamer en warmer, terwijl het ondertussen al donker geworden was.

Het klimaat van New York

New York heeft een gematigd zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging aan de Atlantische Oceaan en de Arctische stroming. Ondanks dat New York een gematigd zeeklimaat heeft kent het ook wel wat kenmerken van een landklimaat. Zo kan de gemiddelde dagtemperatuur gedurende het jaar behoorlijk ver uit elkaar liggen en komen er meer weersextremen voor dan je normaal ziet in een zeeklimaat. Toch heeft het klimaat van New York meer kenmerken van het zeeklimaat dan van het landklimaat. Dit heeft alles te maken met de ligging van New York aan de Atlantische Oceaan. Door de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de wintermaanden net iets minder koud en de zomermaanden net iets minder warm dan de meer inlands gelegen delen van de staat New York.

Strenge winters

De wintermaanden in New York kunnen heel koud zijn en met regelmaat komen er hevige sneeuwstormen voor. Tijdens deze sneeuwstormen ligt het leven in New York zo goed als plat. Dit zijn natuurlijk extremen, maar elke winter valt er in New York tussen de 70 en 100 centimeter aan sneeuw. Dit zorgt normaal gesproken niet voor al te veel overlast, maar als je in deze periode in New York bent doe je er goed aan om stevig schoeisel mee te nemen. De maanden december, januari en februari zijn normaal gesproken de koudste maanden van het jaar. Overdag zal het kwik nog wel iets boven het vriespunt liggen, maar in de nacht zal het er ver onder komen. Er zijn in New York temperaturen gemeten van min 26 graden Celsius.

Warme zomers

De zomermaanden in New York kunnen behoorlijk warm en soms zelfs heet zijn. De hoogst gemeten temperaturen in deze periode liggen rond de 40 graden Celsius met als absolute record 41,1 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de stad tijdens deze dagen bedekt is met een warme deken. De hoge temperaturen in combinatie met de hoge neerslag cijfers zorgen ervoor dat de gemiddelde luchtvochtigheid in de zomermaanden behoorlijk hoog liggen.
De hele hoge temperaturen in New York zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel, maar toch ligt de gemiddelde temperatuur in New York behoorlijk hoog. Gemiddeld net iets onder de dertig graden Celsius. Als de wind vanuit het land komt zal het er iets warmer aanvoelen en als de wind vanuit de Atlantische Oceaan komt voelt het er wat kouder aan.

Neerslag

De Neerslag in New York is het gehele jaar vrij constant en fors te noemen. Tijdens de wintermaanden zal de neerslag er als sneeuw of natte sneeuw uit de lucht komen. Tijdens de zomermaanden kunnen er stevige regenbuien vallen. Tijdens deze regenbuien merk je echter wel heel goed dat het afwateringssysteem in New York niet al te best is. Overal zijn er grote plassen te vinden. Dit kan met name tijdens het oversteken nog wel eens voor natte schoenen zorgen. Gemiddeld regent of sneeuwt het in New York ongeveer 10 dagen per maand. Tijdens deze dagen valt er gemiddeld 100 millimeter aan neerslag per maand. De maand mei is gemiddeld genomen de natste maand van het jaar.

Orkanen en weersextremen

Er komen met regelmaat grote sneeuwstormen voor in New York. Deze blizzards, zoals ze hier bekend staan, leggen de hele stad plat. Het hele openbare leven van de stad staat dan stil. Deze stormen komen niet ieder jaar voor; meer iedere paar jaar wordt de stad weer opgeschrikt door een dergelijke storm. Normaal gesproken valt er ergens tussen de 60 en 100 centimeter aan sneeuw per jaar, tijdens een blizzard kan er zoveel sneeuw in een uur vallen.
Er zijn in het verleden ook orkanen over New York getrokken de laatste trok over de stad in 1938. Tijdens deze storm werd een groot deel van het oostelijke deel van New York verwoest. In 2012 was de orkaan Sandy die New York in de ban hield. Toen hij eenmaal bij New York aankwam was de orkaan afgezwakt tot een superstorm. Orkaan Sandy heeft wel voor de nodige schade gezorgd in New York. De kans is klein dat er een orkaan over de stad zal trekken tijdens je bezoek, maar volg tijdens het orkaanseizoen het nieuws iets nauwlettender dan dat je normaalgesproken zou doen.



Klimaatstatistieken New York

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van New York zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over New York. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van New York