Wijken en districten in New York City

New York is onderverdeeld in vijf stadsdistricten die op hun beurt weer onderverdeeld zijn wijken. Een district heeft dezelfde rechten als een county in de staat New York. De verschillende districten in New York zijn steden op zich. De districten Manhattan en Staten Island zijn beide eilanden en Queens en Brooklyn bevinden zich beiden op het eiland Long Island. Hierdoor is The Bronx het enige onderdeel van de stad New York dat zich op het Amerikaanse vasteland bevindt. De verschillende districten zijn vervolgens weer onderverdeeld in verschillende wijken en buurten. Vooral de wijken in Manhattan zijn bekend en geliefd bij de toeristen.Manhattan

Manhattan is één van de vijf stadsdistricten in New York. Ten westen van Manhattan ligt de staat New Jersey, Manhattan wordt van deze staat gescheiden door de Hudson River. Manhattan is een eiland dat omgeven wordt door de Hudson River, de East River en de Harlem River.
Manhattan is waarschijnlijk het bekendste district van New York. Het staat bekend om zijn vele wolkenkrabbers, de typische gele taxi’s, maar ook om plaatsen zoals Wall Street en Chinatown. Het bekendste park van New York, Central Park is tevens in dit district te vinden. Kortom, veel van de bekendste bezienswaardigheden in New York liggen in Manhattan. Dit district zal dan ook als je de vele hoogtepunten van de stad wilt zien altijd hoog op je verlanglijstje moeten staan. Bij Manhattan behoren ook vier eilanden. De bekendste hiervan is Ellis Island. Op dit eiland werd aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw de onophoudelijke stroom met immigranten opgevangen. De bekendste belangrijkste en meest interessantste onderdelen van Manhattan staan hieronder beschreven.

Chinatown

Chinatown is een wijk in het zuidelijk deel van het district Manhattan. De wijk staat zoals de naam al doet vermoeden bekend om zijn etnische enclave. De meeste Chinezen die nu in Chinatown wonen zijn in de jaren zestig en zeventig naar New York gekomen, maar de wijk is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw. In deze periode woonden er slecht enkele honderden Chinezen in deze wijk. Tegenwoordig lopen de schattingen uiteen tussen de 300.000 en de 350.000. De wijk staat bij de toeristen voornamelijk bekend om de ongelooflijke hoeveelheid Chinese restaurants die er in deze wijk te vinden zijn, in totaal ongeveer 200.

Harlem

Harlem is een wijk in het noordelijk deel van het eiland Manhattan. Deze wijk werd in de zeventiende eeuw gesticht door de Nederlander Peter Stuyvesant als Nieuw-Haarlem. De wijk is tot de negentiende eeuw in gebruik geweest door boeren die uiteindelijk hun grond verkochten zodat New York verder kon uitbreiden.
De wijk staat bekend om zijn Afro-Amerikaanse bevolking. Deze zijn hier al in het begin van negentiende komen wonen. Niet lang hierna ontstond de Harlem renaissance, waarbij de Afro-Amerikaanse cultuur opbloeide. Een deel van de wijk dat hoofdzakelijk bewoond wordt door mensen uit het Caraïbisch gebied staat bekend onder de naam Spanish Harlem.

Hell’s Kitchen

Hell’s Kitchen is een buurt in het centraal zuidwestelijk deel van Manhattan. De buurt heeft jarenlang een dubieuze rol gespeeld in de New Yorkse onderwereld, maar is tegenwoordig een populaire wijk bij locals en toeristen. Hell’s Kitchen staat ook bekend onder de namen Midtown West en Clinton.
In het verleden waren er in de wijk grote problemen tussen de verschillende etnische groepen die er woonden. Vooral tussen de Puerto Ricanen en de Ieren. Deze ruzies waren samen met het boek ‘Romeo en Juliette’ de inspiratiebron voor de musical West Side Story.

Little Italy

Little Italy is een buurt in het zuidelijk deel van Manhattan. De wijk stond vroeger bekend om de vele Italiaanse immigranten die naar deze wijk trokken. Tegenwoordig hebben de meeste Italianen de wijk weer verlaten, maar er zijn nog wel veel Italiaanse restaurants en winkels in ‘Little Italy’ te vinden. Van het oorspronkelijke Little Italy is hierdoor niet veel meer overgebleven. Grote delen van de wijk zijn toegevoegd aan Chinatown. Slechts een deel van Mulberry street is tegenwoordig nog herkenbaar als typisch Italiaans. Het zijn voornamelijk toeristen die naar dit deel van New York komen. Deze komen naar Little Italy toe in de hoop nog iets mee te krijgen van de roemruchte verhalen over de wijk.

Meatpacking District

De Meatpacking District is een kleine wijk in het centraal westelijk deel van Manhattan aan de Hudson river. De wijk maakt deel uit van de Lower West Side en heeft gedeeltelijk een beschermd stadsgezicht. De wijk is deels gebouwd op de resten van een voormalig Nederlands Fort; Fort Gansevoort. De wijk dankt zijn naam aan het feit dat er lange tijd zo’n 250 vleesverwerkende bedrijven in de wijk te vinden waren. Dit aantal is tegenwoordig teruggebracht tot dertig, wat nog relatief veel is. De wijk heeft lang een slecht imago gehad. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was de wijk het middelpunt van drugshandel, prostitutie en ander schimmige zaken.
Tegenwoordig staat de wijk bekend als één van de hipste wijken van New York. Er zijn in de wijk tal van hippe restaurants, leuke bars en unieke winkels en boetieks te vinden. Een andere leuke bezienswaardigheid is High Line Park, een stadspark dat bovenop een verhoogde ongebruikte spoorweglijn is gebouwd.

SoHo

SoHo is een buurt in het centraal zuidelijk deel van Manhattan. Je zou vermoeden dat de wijk vernoemd is naar de wijk Soho in Londen, maar dit is niet waar want SoHo is de afkorting van South of Houston, een straat in SoHo. Van origine waren de meeste panden in SoHo bedoeld als fabriek of opslagplaats. In de jaren zeventig vertrokken de meeste bedrijven uit deze buurt. De lege plaatsen werden opgevuld door kunstenaars en galeries. Nog steeds staat SoHo bekend als één van de meeste trendy wijken van New York. Opvallend is dat veel van de gevels in deze wijk bekleed zijn met gietijzeren ornamenten. Een ander opvallend detail zijn de kasseien. Mede door deze twee opvallende kenmerken heeft SoHo een beschermd stadsgezicht.

Upper Westside

De Upper Westside ligt in het westelijk deel van het eiland Manhattan tussen de Hudson rivier en Central Park. De wijk is vooral een woonwijk waar de mensen wonen die in de meer commerciële delen van de stad werken. In de wijk zijn wel enkele bezienswaardigheden te vinden zoals het American Museum of National History, het Riverside park en het Lincoln Center. Het Lincoln Center is een cultureel centrum waar in totaal twaalf verschillende culturele instanties gehuisvest zijn.

Upper Eastside

De Upper Eastside ligt in het oostelijke deel van het district Manhattan tussen Central Park, Harlem, Midtown en de East River. De wijk staat bekend als het Silk Stocking District. Dit omdat er in dit deel van Manhattan behoorlijk wat prachtige woonhuizen te vinden zijn. In dit deel van New York staan enkele van de duurste huizen van de Verenigde Staten van Amerika. In de Upper Westside zijn ook opvallend veel musea te vinden waaronder het Guggenheim museum, het Metropolitan Museum of Art en de Frick Collection. Deze musea zijn allemaal aan de Fifth Avenue te vinden. Dit deel van deze straat staat bekend als de ‘Museum Mile’.
De Upper west Side is bovendien een geliefde locatie bij filmmakers, meerdere grote blockbusters zijn in deze wijk opgenomen.

Greenwich Village

Greenwich Village, beter bekend als The Village, is een wijk in het zuidwestelijk deel van Manhattan. De wijk is gesticht door de Nederlanders en werd indertijd Groenwijck genoemd. In de beginjaren van de twintigste eeuw raakte de wijk in trek bij aanhangers van de zogenaamde tegencultuur. Er vestigden zich allerlei creatieve mensen en nog steeds wonen er veel kunstenaars, zangers en ontwikkelaars in de wijk. Grote namen uit de Amerikaanse popmuziek zoals Neil Diamond en Bob Dylan komen uit The Village.

Jaarlijks wordt er in de wijk de ‘Greenwich Village Halloween Parade’ gehouden, dit is de grootste Halloween parade ter wereld. Een bekende bezienswaardigheid in de wijk is het Washington Square Park.

Upper Manhattan

Met Upper Manhattan wordt het noordelijk deel van het district Manhattan bedoeld. De regio Upper Manhattan beslaat delen van de wijken Marble Hill, Inwood, Washington Heights, Harlem en de Upper West Side. Upper Manhattan bestaat hoofdzakelijk uit verschillende woonwijken en is daarom minder interessant voor toeristen. Toch zijn er enkele bezienswaardigheden te vinden zoals de George Washington Bridge, Grants Tomb, het National Jazz Museum en het Riverside park.

Lower Manhattan

Lower Manhattan is een regio in het zuidelijkste deel van het eiland Manhattan. Het is commercieel en bestuurlijk gezien het belangrijkste deel van New York. Lower Manhattan beslaat Chinatown, Little Italy, de Lower East Side, delen van SoHo en de Meatpacking District, Greenwich Village, Nolita en East Village. Lower Manhattan is te vinden op de plaats waar de Nederlanders in 1626 Nieuw-Amsterdam hebben gesticht.
Sindsdien is Lower Manhattan uitgegroeid het financiële en toeristische hart van New York en misschien zelfs wel van de USA.
Er zijn in Lower Manhattan veel belangrijke bezienswaardigheden te vinden. Een van de belangrijkste is iets wat er niet meer is, de Twin Towers. Op de plek waar deze torens stonden zijn tegenwoordig Ground Zero en de Freedom Tower te vinden. Andere bekende bezienswaardigheden zijn de Brooklyn Bridge, Trinity Church en de Woolworth Building.

Midtown Manhattan

Midtown Manhattan beslaat het centrale deel van het eiland Manhattan. Veel van de bekende wolkenkrabbers in New York zijn in dit deel van de stad te vinden. Het Empire State building, het Chrysler building en de United Nations Headquarters vormen samen met enkele andere tientallen wolkenkrabbers de bekende skyline van New York. Enkele andere bekende onderdelen van de stad zoals, Broadway, het Rockefeller Center en Times Square maken Midtown tot “the place to be” in New York. Nog meer dan Lower Manhattan is Midtown het economische hart van New York. In dit deel van de stad werken dagelijks ongeveer 3 miljoen mensen. Opvallend is wel dat het merendeel van deze mensen in andere delen van de stad wonen. Vanaf de Empire State Building heb je een prachtig uitzicht over Midtown Manhattan en zijn omgeving.

Chelsea

Chelsea is een wijk in het westelijk deel van het district Manhattan. De wijk ligt tussen de Hudson Rivier, Hell’s Kitchen, The Meatpacking District en Broadway in. De wijk is ontstaan in de negentiende eeuw en is sindsdien niet al te veel veranderd. Mede hierdoor heeft de wijk een beschermd stadsgezicht. Tegenwoordig staat de wijk bekend als de galeriedistrict van New York. Deze eer was lang weggelegd voor SoHo, maar nadat in de jaren ’80 de prijzen in deze wijk behoorlijk stegen verhuisden veel galerij-eigenaren naar Chelsea.
Enkele bekende bezienswaardigheden in deze wijk zijn de Chelsea Piers, Chelsea Market, de High Line, Hudson River Park en Joyce Theater.

Queens

Queens is één van de vijf districten in New York. Queens is de grootste van de vijf districten en is een stad op zich. In dit stadsdeel wonen meer dan twee miljoen mensen, het district is onderverdeeld in verschillende wijken. Hiervan zijn Jamaica, Flushing, Forest Hills, Elmhurst en Jackson Heighst de bekendste.

Queens was oorspronkelijk één van de twaalf county’s van de voormalige provincie New York. In 1898 werd het westelijke deel van deze county ingelijfd door de stad New York, sindsdien is Queens een district van New York, maar heeft het nog wel steeds dezelfde rechten als een county.
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Queens in het Flushing Meadows Corona Park. Dit is na Central Park het grootste park van New York. Het park werd in 1939 gebruik voor de wereldtentoonstelling, The Unisphere, het symbool van deze wereldtentoonstelling is nog steeds in het park te vinden. Tegenwoordig is Flushing Meadows voornamelijk bekend omdat er elk jaar het grandslamtoernooi de US Open gehouden wordt.

Voor de meeste toeristen die naar New York komen zal Queens het eerste zijn wat ze van New York zien, aangezien de twee grootste vliegvelden van New York, JFK International Airport en LaGuardia in Queens liggen.

Staten Island

Staten Island is één van de staddistricten van New York. Zoals de naam al doet vermoeden is het een eiland. Het eiland wordt van de rest van New York gescheiden door de Narrows. Lange tijd is het eiland alleen per boot bereikbaar geweest, maar hier kwam in de jaren zestig van de vorige eeuw verandering in met de bouw van de Verrazano-Narrows-Bridge. De brug is lang de langste hangbrug ter wereld geweest. De brug is vernoemd naar Giovanni da Verazzano, de eerste Europeaan die in de Narrows voor anker ging. De brug heeft twaalf rijbanen verdeeld over twee dekken.
Leuker dan de brug naar Staten Island te nemen is de Staten Island Ferry. Met deze veerdienst kun je de hele dag gratis reizen tussen Staten Island en Manhattan.

Op Staten Island is het bekendste strand van New York te vinden, South Beach. In de zomermaanden is dit strand gevuld met New Yorkers die aan de hectiek van de stad willen ontvluchten.
Staten Island is het minst bevolkte deel van New York, toch wonen er op dit eiland meer dan een half miljoen mensen. Vanaf Staten Island heb je een prachtig uitzicht op de skyline van New York en op het Vrijheidsbeeld.

Brooklyn

Net als veel andere namen die je tegenkomt in New York in Brooklyn ook een Engelse verbastering van een Nederlandse naam. In het geval van Brooklyn gaat het om Breukelen. Brooklyn is lang een zelfstandige stad geweest. In de zeventiende eeuw telde de stad al meer dan 300.000 inwoners, waarmee het tot de vijf grootste steden van Amerika behoorde. Vandaag de dag wonen er meer dan 2,5 miljoen mensen in Brooklyn, waarmee het vandaag de dag nog steeds tot de top van Amerika zou behoren.

De leukste manier om van Manhattan richting Brooklyn te gaan is met de Brooklyn Bridge. Je komt dan uit in de wijk Dumbo, wat tegenwoordig één van de hipste wijken van New York is en de hipste van Brooklyn. Bekende bezienswaardigheden in Brooklyn zijn Brooklyn Bridge Park, het Brooklyn Museum en de Brooklyn Botanic Garden.

DUMBO

DUMBO is de hipste wijk van Brooklyn. Er zijn in de wijk tal van leuke hotspots te vinden. Dit was een jaar of tien, twintig geleden wel anders. Toen was er niets dan een hoop leegstaande oude fabrieksgebouwen en criminaliteit in de wijk te vinden, maar toen de kunstenaars hun intrek in de wijk namen veranderde dit snel. Al snel kwamen de eerste voorzieningen zoals een Italiaans restaurant en een bar. Hierna volgde de rest snel en tegenwoordig behoort DUMBO tot de geliefdste en duurste plaatsen in New York om te wonen.
Voor een loft in een oude fabriek zonder verdere voorzieningen of een lift betaal je al snel meer dan een miljoen.

De naam DUMBO is door de kunstenaars aan de wijk gegeven om te voorkomen dat vele mensen zich hier zouden vestigen, want wie wil er nu in een wijk wonen die DUMBO heet. Dit plan is dus niet geslaagd. DUMBO is de afkorting voor Down Under the Manhattan Bridge Underpass. Zowel de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge zijn aanwezig in de wijk.

Williamsburg

In het noordelijk deel van Brooklyn ligt de wijk Williamsburg. De wijk is verbonden met Manhattan door de Williamsbrug. Deze brug is samen de Manhattanbrug één van de belangrijkste verbindingen tussen Brooklyn en Manhattan. De wijk is in vier delen onderverdeeld. Vooral het deel dat bekend staat als de North Side is tegenwoordig erg in trek. Er wonen hier behoorlijk wat artiesten of mensen die graag met artiesten geassocieerd willen worden. Hierdoor is de Northside de laatste jaren uitgegroeid tot één van de populairste plaatsen in Brooklyn; al klagen de locals wel dat met de komst van de artiesten en hun volgelingen de wijk zijn oude karakter is kwijtgeraakt.

Brooklyn Heights

Brooklyn Heights is historisch gezien één van de eerste plaatsen buiten Manhattan die bewoond werd. Het waren de rijkere inwoners van de stad die hier kwamen wonen of een tweede huis namen. Dit omdat je vanaf hier een fantastisch uitzicht hebt op Manhattan. De wijk bestaat hoofdzakelijk uit prachtige Brownstone Houses, die gebouwd zijn in de negentiende eeuw. De bewoners van Brooklyn Heights moesten tot de komst van de Brooklynbridge gebruikmaken van een stoombootdienst om naar Manhattan te reizen. Tegenwoordig kun je gebruikmaken van de metro en ben je in minder dan vijf minuten de Hudson overgestoken.
Een bijzonder bouwwerk in Brooklyn Heights is de Promenade. Deze Promenade werd gebouwd nadat de bevolking van Brooklyn Heights hevig had geprotesteerd tegen de Brooklyn-Queens Expressway. Nu ligt er een dubbele snelweg met daarboven een promenade, waardoor je nergens het gevoel hebt dat je in de nabijheid bent van één van de drukste straten van Brooklyn. Vanaf deze promenade heb je een prachtig uitzicht op Manhattan en het Brooklyn Bridge park.

Coney Island

Coney Island is een voormalig eiland in het zuidelijkste deel van het district Brooklyn. De huidige naam Coney Island stamt af van de Nederlandse naam voor het eiland, Conyne Eylandt. Sinds het dempen van de Coney Island Creek is Coney Island geen eiland meer, maar onderdeel van een schiereiland.
Het voormalige eiland staat vooral bekend om zijn vele attractieparken. Dit zijn er tegenwoordig niet meer zoveel als vroeger, maar nog steeds zijn er enkele aan de waterkant van Coney Island te vinden. Aan deze Luna parken dank Coney Island zijn karakteristieke aanzicht. Vooral het Wonder Wheel is vanaf ver te zien. Andere bezienswaardigheden op Coney Island zijn het New York Aquarium en het stadion van de Brooklyn Cyclones.

The Bronx

The Bronx is één van de vijf stadsdistricten van New York. The Bronx beslaat het noordelijk deel van de stad New York en wordt gescheiden van Manhattan door de Harlem River. De wijk is genoemd naar Jonas Bronck een Zweedse immigrant in Nieuw-Nederland. De wijk maakt sinds 1874 onderdeel uit van New York. Het is de enige wijk van New York die op het vaste land ligt en het is de groenste wijk van de stad.

Enkele van de bekendste bezienswaardigheden in The Bronx zijn de New York Botanical Gardens, de Bronx Zoo en het Yankee Stadium. Een bezoek aan de Yankees mag je eigenlijk niet overslaan. Je moet dan natuurlijk wel het geluk hebben dat ze tijdens je bezoek een thuiswedstrijd spelen.
De naam The Bronx roept nog bij veel mensen een negatieve reacties op. Maar het district de Bronx is enorm groot en er was slechts één wijk waar de misdaad de overhand had. Dit was echter jaren geleden en tegenwoordig kun je als toerist gewoon naar The Bronx reizen zonder op ieder straathoek overvallen te worden. Er zijn meerdere bedrijven die gegidste rondleidingen door The Bronx organiseren.